Geschiedenis van Nijwa in vogelvlucht
Geschiedenis van Nijwa in vogelvlucht

Geschiedenis van Nijwa in vogelvlucht

Herman Nijhof en Evert Wassink runnen in de jaren zestig van de vorige eeuw beiden een eigen transportbedrijf in het Overijsselse Wierden. Ze besluiten hun krachten te bundelen en richten op 1 januari 1967 Nijhof-Wassink op.

Herman Nijhof

Herman Nijhof leert bij diverse transportondernemingen dat hij voor zichzelf wil beginnen. Het verkrijgen van een startkapitaal heeft nog de meeste voeten in de aarde. Omdat weinig transporteurs zin hebben in internationale transporten naar Italië, ziet Nijhof zijn kans schoon. In 1964 hoort hij een bericht op de radio dat de koers van zijn bedrijf een definitieve wending geeft: bij Scheperboer in Goor is het vervoer van 7-Up in de regio te vergeven. De klus gaat naar Nijhof en daarmee is de basis voor H. M. Nijhof Transport Wierden gelegd.

Evert Wassink

Evert Wassink komt ter wereld als zoon van transportondernemer Gerard Wassink. Vader Wassink hecht belang aan goede scholing en stuurt zoon Evert naar de Auto Technische School in Apeldoorn. Het ondernemersbloed zit Evert in de aderen. Na zijn afstuderen richt hij met zijn studievriend Jan Wolsink een transportonderneming op in Lochem. Na een aantal jaren heeft zijn vader hem echter nodig in Wierden en keert Evert terug op het nest. Daar neemt hij langzaam maar zeker de leidinggevende taken van zijn vader over.

Samenwerking

De twee plaatsgenoten gaan elkaar niet uit de weg, maar maken juist gebruik van elkaars kennis. Er ontstaat een vriendschappelijke band, ze kijken elkaar in de ogen en begrijpen dat ze samen meer kunnen bereiken. Met zeven wagens begint v.o.f. Nijhof-Wassink vanuit de Stamanstraat in Wierden op 1 januari 1967 aan haar reis door de transportwereld.

Volvo dealerschap

Al snel volgt uitbreiding van de activiteiten. In 1968 verkrijgt Nijhof-Wassink het sub-dealerschap van Volvo Bedrijfswagens; het hoofdagentschap volgt al in 1970. Onder de naam Nijwa B.V. gaan de garageactiviteiten een eigen leven leiden. Nijwa B.V. groeit in Wierden langzaamaan uit zijn jasje. De verhuizing in 1981 naar de Fahrenheitstraat in Rijssen, nog geen zeven kilometer verderop, is dan ook een logisch gevolg. Hiet gaat de uitbreiding onverminderd verder. Nijwa neemt in 1982 het Volvo-dealerschap over voor Noord-Oost Overijssel en een groot deel van de polder. Als gevolg ontstaat Nijwa Zwolle, met tien medewerkers. In 1989 wordt Hardenberg als servicepunt toegevoegd aan het netwerk.

Pionier in Polen

Na het openschuiven van het IJzeren Gordijn richt de Nijhof-Wassink Groep zijn activiteiten tevens op Oost-Europa. Na enig pionierswerk van Herman Nijhof volgt in 1990 de oprichting van Nijhof-Wassink Sp. z o.o. in Kutno, Polen. In 1993 wordt een prachtig nieuw bedrijfspand geopend in Kutno ten behoeve van Nijhof-Wassink Sp. z o.o. In 1995 volgt de overname van de Volvo-dealer in Poznan, eveneens in Polen. Het dealerbedrijf ontwikkelt zich snel in Polen en telt vandaag de dag 230 medewerkers en vijf dealervestigingen. 

Wisselingen van de wacht

Medeoprichter Evert Wassink besluit eind jaren tachtig een stapje terug te doen, en in 1987 treedt de eerste van de twee oprichters terug als directeur en aandeelhouder. Tegelijkertijd neemt hij zitting in de Raad van Commissarissen. In januari 1992 viert Nijhof-Wassink haar 25-jarig jubileum. Herman Nijhof legt tegelijkertijd zijn functie van algemeen directeur neer om plaats te maken voor zijn zoon Freddy Nijhof.

Uitbreiding van het dealernetwerk

Begin 1999 wordt Nijwa Enschede B.V. ingelijfd, vlak voordat op 19 mei 1999 de familie van Nijwa Volvo Truck vestigingen een vijfde lid krijgt met de overname van B.W.S. Doetinchem. Het servicenetwerk groeit verder met de overname van TTS Oldenzaal op 8 juni 2002. Vanaf dat moment is Nijwa Oldenzaal een nevenvestiging van Nijwa Enschede. Op 1 juli 2006 neemt Nijwa Viking Trucks over. De noordelijke Volvo truckdealer heeft vestigingen in Beilen, Veenoord, Hoogeveen, Groningen en Veendam.

40-jarig jubileum

Op 1 januari 2007 viert de Nijhof-Wassink Groep haar 40-jarig bestaan. Freddy en Jogé Nijhof treden toe tot de Raad van Commissarissen en Albert Hendrikse wordt algemeen directeur van de Nijhof-Wassink Groep. 

Integratie Volvo Trucks en Renault Trucks

Begin 2013 maakt Volvo Group Trucks bekend dat de dealernetwerken van Volvo Trucks en Renault Trucks zullen worden geïntegreerd. Hierdoor wordt het productaanbod per vestiging vergroot. Het besluit leidt tot een aantal strategische overnames: Nijwa Groep Groningen neemt de verkoop Renault Trucks lichte bedrijfswagens en de after sales van Renault Trucks over van Truckservice Jager in Groningen en draagt het dealerschap van Volvo Trucks in de Achterhoek en Oost-Gelderland over aan Paashuis Bedrijfswagens in Doetinchem. In 2014 volgt de samenwerking met en overname van Peters Bedrijfswagens Twente, deze vestiging gaat verder onder de naam Nijwa Hengelo. In ditzelfde jaar gaan ook de Nijwa-vestigingen in Beilen, Veenoord, Veendam en Rijssen hun werkplaatsen Dual Brand inrichten.

Gebouwd op de toekomst

In 2014 opent Nijwa Zwolle haar deuren: een nieuwe, met duurzame materialen gebouwde vestiging die volledig is ingericht voor het Total Truck Concept van Nijwa Groep met ruimte voor Volvo Trucks en Renault Trucks en bedrijfswagens. Er zijn vijf doorrijstraten voor trucks, inclusief LZV’s en zeven straten voor Nijwa trailerservice, waaronder straten voor brandstof-, tank- en chemieopleggers. Ook zijn er twee aparte ingangen voor lichte bedrijfswagens en is er voorzien in een trainingsruimte voor instructies en Code 95-trainingen. Een jaar later, in 2015, verhuizen de Volvo-vestiging in Oldenzaal en de Renault-vestiging in Hengelo naar een gloednieuw pand in Hengelo, volgens de blauwdruk van Nijwa Zwolle. Hier worden ook Nijwa Used Trucks en Nijwa Rent gevestigd. In Rijssen wordt in hetzelfde jaar het nieuwe hoofdkantoor van de Nijhof Wassink Groep opgeleverd.

Leiderschap

Ook in de directie zijn een paar verschuivingen merkbaar. In april 2016 neemt Erik Schiphorst het stokje over van Albert Hendrikse als algemeen directeur van de Nijhof-Wassink Group. In zijn nieuwe functie stuurt Erik Schiphorst ook het management van de transportbedrijven van de Nijhof-Wassink Group aan.  Met de aanwezigheid van de tweede en derde generatie van de familie Nijhof en broer en zus, Freddy en Jogé Nijhof  als commissarrissen blijven onze bedrijven ook vandaag de dag een echt familiebedrijf.

50 years on the move!

De Nijhof-Wassink Groep bestaat anno 2017 uit het transportbedrijf Nijhof-Wassink, Volvo Trucks en Renault Trucks bedrijfswagendealer Nijwa Groep en SilFit. Nijwa Groep heeft zeven vestigingen in Nederland. De Nijhof-Wassink Groep heeft bovendien vijf dealervestigingen in Polen. Voor Nijwa Groep staat u als klant centraal. Wij willen een bijdrage leveren aan uw rendement; dit deden we in 1967 en dat doen we ook vandaag de dag nog. In 2017 is Nijwa Groep al vijftig jaar volop in beweging, want stilstand is achteruitgang!

nijwa-50-years

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.