100 kilometer hardlopen? Heerlijk: Cor van Werven over zijn passie voor ultraruns
Iedere werkdag zijn onze klanten, leveranciers en collega’s bezig om een topprestatie te leveren. Maar wat doen zij in hun vrije tijd? Cor van Werven, technisch directeur bij Van Werven, doet graag mee aan ultraruns.
63 kilometer hardlopen over onverharde wegen bij een gevoelstemperatuur van ruim 40 graden. Onmogelijk? Niet voor Cor van Werven. “Veel beter dan dat wordt het niet. Hoe meer ik naar de kloten ga, hoe groter de voldoening achteraf is.”
In het dagelijks leven is Cor van Werven technisch directeur bij Van Werven. Samen met onder anderen zijn broer Wilfred runt hij het familiebedrijf dat opa Willem kort na de Tweede Wereldoorlog begon. Anno 2024 is Van Werven uitgegroeid tot een gespecialiseerd dienstverlener op het gebied van infra en recycling met vijftien vestigingen in binnen- en buitenland. In zijn vrije tijd doet Cor aan hardlopen. En dan niet zomaar hardlopen, maar bij voorkeur ultraruns over lange afstanden.
“Natuurlijk moet je fit zijn, maar twee derde is mindset. Je moet jezelf niet zielig vinden.”
Van crosslaarzen naar hardloopschoenen
Jarenlang waren crosscircuits een soort tweede thuis voor Cor van Werven. “Dat is nog steeds zo, maar nu in een andere rol. De familie Van Werven en zijspancross zijn al drie generaties nauw met elkaar verweven. Mijn vader croste al, mijn broer Wilfred croste op WK-niveau en zelf heb ik altijd op nationaal niveau gecrost. Nu is de derde generatie actief. Zelf cross ik niet meer, al blijft het altijd kriebelen en ik ben er ook nog steeds bij betrokken. Ik ga bijvoorbeeld met mijn zoon Ruben de circuits langs en ben lid van een expertgroep bij de motorsportbond KNMV.”
Schoenen aan en gaan
In ultraruns heeft Cor van Werven een nieuwe uitdaging gevonden. “In 2018 ben ik met hardlopen begonnen en ik kwam er al snel achter dat ik hier mijn ei in kwijt kan. Het is voor mij een ideale manier om de zinnen te verzetten en mijn hoofd leeg te maken. Als ik bijvoorbeeld een drukke vergadering heb gehad, kan ik tijdens het lopen nog eens alles de revue laten passeren. Vaak kom ik fitter terug dan dat ik wegging.”
“Ik loop gemiddeld drie keer per week en in totaal zo’n 40 à 50 kilometer per week. Het voordeel van hardlopen is dat het heel goed te combineren is met het werk en privéleven; je kunt het op elk moment van de dag doen. Het is een kwestie van kleding en schoenen aan en gaan en daarmee een hele efficiënte manier om te sporten. Soms trek ik tussen twee werkafspraken in de hardloopschoenen aan en als ik met Ruben in het weekend bij een crosswedstrijd ben, loop ik ook wel eens tussen twee manches in een rondje.”
“Ik vind het zelf het leukste als er een goed doel aan een event is gekoppeld, dan snijdt het mes aan twee kanten.”
Van Leeuwarden naar Assen lopen
Van Werven gebruikt de trainingskilometers ook ter voorbereiding op deelname aan ultraruns: evenementen over lange afstanden. “Ultralopen voer je uit je met je benen, maar je doet het vooral met je hoofd. Natuurlijk moet je fit zijn, maar twee derde is mindset. Je moet de overtuiging hebben dat je het kunt en jezelf niet zielig vinden. Als je je moe voelt moet je jezelf de vraag stellen: ‘Ben ik écht moe?’. Ieder keer kan ik die vraag met ‘nee’ beantwoorden.”
“De langste ultrarun waar ik aan mee heb gedaan was 100 kilometer: van Leeuwarden via Groningen naar Assen. Tot 80 kilometer ging het prima, daarna kwam de man met de hamer en was het een paar kilometer doorbijten. Tussen de 85 en 95 kilometer ging het weer beter en in de laatste vijf kilometer weet je dat je er bijna bent. Na 11 uur en 15 minuten passeerde ik de finish en de voldoening die je dan voelt is enorm.”
Lopen bij een gevoelstemperatuur van 40 graden
Van Werven doet elk jaar mee aan diverse ultraruns in binnen- en buitenland. “Samen met een vriend heb ik dit jaar de Dutch Mountain Trail gelopen, inclusief de Seven Summits, de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Toen hebben we in drie dagen 145 kilometer gelopen, met 3000 hoogtemeters. Komend jaar wil ik een aantal buitenlandse trips maken.”
“In landen als Zwitserland, Oostenrijk en Italië heb je diverse meerdaagse ultraruns waarbij je per dag 30, 40 of 50 kilometer loopt met veel hoogtemeters, ‘s avonds overnacht en de volgende dag verder gaat. De afgelopen jaren heb ik ook meegedaan aan ultraruns in Tanzania en Ghana. 63 kilometer lopen over onverharde wegen bij een gevoelstemperatuur van ruim 40 graden: prachtig. Hoe meer ik naar de kloten ga, hoe groter de voldoening achteraf is.”
Lopen voor een goed doel
Van Werven combineert zijn hobby bij voorkeur met een goed doel. Hij heeft diverse keren meegedaan aan de Muskathlon: een beweging die sportieve uitdagingen combineert met fondsenwerving. Deelnemers halen daarmee geld op voor goede doelen die zich bezighouden met bestrijding van extreme armoede, vervolging en gedwongen prostitutie. “Ultraruns gaan voor mij niet over tijden. Ik vind het zelf het leukste als er een goed doel aan een event is gekoppeld, dan snijdt het mes aan twee kanten.”