5 vragen over waterstof
5 vragen over waterstof

5 vragen over waterstof

Waterstof wint terrein en ook Volvo Trucks is hard bezig om de technologie te ontwikkelen voor het gebruik in trucks. 5 belangrijke vragen en antwoorden rondom waterstof.

1. Wat is waterstof?

Waterstof is een chemisch element dat deel uitmaakt van veel van nature voorkomende verbindingen, waaronder water. De waterstof (H2) die in voertuigen wordt gebruikt, is een geurloos gas en wordt normaal gesproken geproduceerd door waterstof uit water of aardgas te halen.

2. Hoe kan waterstof een truck aandrijven?

De basis voor een waterstoftruck voorzien van een brandstofcel is een elektrische truck. In de brandstofcel worden waterstof en zuurstof bij elkaar gebracht en door een chemische reactie ontstaat er water en elektrische energie. Deze elektrische energie voedt het accupakket zodat deze niet leegraakt tijdens het rijden. Het accupakket voorziet naar behoefte de elektromotoren die voor de voortbeweging zorgen.

3. Wat zijn de voordelen van waterstof?

Wanneer waterstof wordt gebruikt om een brandstofcel aan te drijven, zijn water en warmte de enige bijproducten (dus geen verontreinigende stoffen of broeikasgassen). Afhankelijk van hoe de waterstof wordt geproduceerd (zonne- of windenergie), is het een extreem schoon alternatief voor diesel. Zeer duurzaam dus. Een ander voordeel: doordat waterstof gebruikt wordt als range extender wordt het bereik, de actieradius, van het voertuig vergroot. Waterstof kan daarmee een geschikte oplossing zijn om langere afstanden elektrisch te rijden in bijvoorbeeld het internationale transport.

4. Wat is groene waterstof?

De meeste waterstof wordt nog geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen. Als waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, kan waterstof vrijwel klimaatneutraal zijn. Dit staat bekend als 'groene waterstof'.

5. Op welke termijn zijn waterstoftrucks beschikbaar?

Volvo Trucks is volop bezig met alternatieve brandstoffen. LNG-voertuigen zijn al een paar jaar leverbaar en er is nu ook een volledige range elektrische trucks verkrijgbaar. Volvo Trucks is van plan om in de tweede helft van dit decennium te beginnen met de verkoop van elektrische trucks die worden aangedreven door waterstof met brandstofcel.


Meer weten over waterstof?

Onze contactpersonen per vestiging
Wijnand Derkman

Wijnand Derkman

Technische kartrekker Nijwa Zero
Stuur mij een e-mail

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.