50 keer de wereld rond met de Volvo FH
50 keer de wereld rond met de Volvo FH

50 keer de wereld rond met de Volvo FH

Al doende leert men. Dat geldt voor Freddy Vosdingh van Transportbedrijf Lokken-Vosdingh BV uit Gieten. Samen met zijn zoon Sander zorgt hij ervoor dat de vloot mobiel is én blijft. Met succes: Lokken-Vosdingh BV heeft vijf Volvo FH-trekkers op de weg die de grens van twee miljoen kilometer ruim gepasseerd zijn.

Record

Lokken-Vosdingh BV voert met dertig trucks huif- en koeltransport uit naar Scandinavië. “Wij rijden altijd vrij lang door met trucks. Het is voor ons niet per se bijzonder dat een truck door de twee miljoen kilometer gaat. Ons record? Een Volvo FH met 2,6 miljoen kilometer. In onze huidige vloot hebben we vijf Volvo FH-trekkers met meer dan twee miljoen kilometer op de teller.”

 

640_2022_Lokken_Vosdingh_Gieten-027-web

Doen

Dat de trucks zo lang meegaan, is grotendeels een verdienste van Vosdingh zelf. “90% van het onderhoud doen we zelf. Ik heb vroeger LTS Autotechniek gedaan, maar in feite is het een kwestie van gewoon doen. De eerste keer ben je drie dagen bezig om een motorrevisie te doen en daarna gaat het steeds sneller. Zo heb ik in de loop der jaren flink wat technische kennis opgebouwd en groei je als het ware in je trucks. Als een truck hier het terrein op komt, horen mijn zoon Sander en ik het als er iets met de auto aan de hand is. Het komt ook weleens voor dat we ‘door de telefoon heen’ repareren. Als een chauffeur onderweg met een probleem staat, bedenk ik wel iets om de truck weer aan het rijden te krijgen.”

“Ons record is een Volvo FH met 2,6 miljoen kilometer.”

640_2022_Lokken_Vosdingh_Gieten-019-web

Ervaring

Voorkomen is echter beter dan genezen. “Met preventief onderhoud voorkom je problemen en kun je kosten beheersen en daarom doen we daar heel veel aan. Dus niet wachten totdat iets stuk gaat, maar op tijd een dynamo, waterpomp of compressor vervangen: dan kom je een heel eind. Door de jaren heb ik veel ervaring opgedaan en daardoor weten we inmiddels precies hoeveel kilometer je kunt rijden voordat een bepaald onderdeel vervangen moet worden. Ik houd zelf boekwerken bij over het onderhoud en hang smeerkaartjes in de trucks.”

“Als een truck hier het terrein op komt, horen mijn zoon Sander en ik het als er iets met de auto aan de hand is.”

640_2022_Lokken_Vosdingh_Gieten-004-web

Behulpzaam

Lokken-Vosdingh BV rijdt al vele jaren met Volvo-trucks. “Als je goed met je dealer kunt opschieten, gaat dat eigenlijk automatisch. Dat is bij Nijwa Veendam het geval. Dingen die we zelf niet mogen of kunnen, zoals APK-keuringen of zaken die te maken hebben met software, laten we doen bij Nijwa Veendam. Ook bij vragen staan ze altijd voor je klaar. Ze zijn behulpzaam: je kunt altijd bellen, ook na sluitingstijd, voor advies en informatie. Ik vind: als de dealer goed is voor jou, moet jij ook goed zijn voor de dealer.”

640_2022_Lokken_Vosdingh_Gieten-007-web

Volvo F88

Een aantal Volvo’s FH uit 2009 zijn de oudste trucks die Lokken-Vosdingh BV nog dagelijks inzet. Daarnaast heeft Vosdingh een aantal klassiekers-in-ruste in bezit, waaronder een Volvo F12 en Volvo F88. “Dit zijn nog hele knappe trucks waarmee we nog wel eens bij shows rijden. Zo zie je maar hoever je kunt komen met goed onderhoud.”

Ontdek de Volvo FH

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.