6 tips voor het aanschaffen van een truck
6 tips voor het aanschaffen van een truck

6 tips voor het aanschaffen van een truck

In de dagelijkse praktijk word ik vaak geconfronteerd met vragen als: hoe kies ik de beste truck voor mijn bedrijf? Welk merk en welke uitvoering zorgt ervoor dat het werk zo rendabel mogelijk wordt gedaan? Ik moet eerlijk bekennen dat een standaard antwoord niet mogelijk is. Een nieuwe truck is namelijk echt maatwerk. Ik heb wel zes tips voor de beste truck voor uw bedrijf.

1. Bepaal waarvoor u de truck wilt gaan inzetten

Wordt de truck ingezet voor het lange afstandswerk, gaat u over de grens, wordt het stadsdistributie met korte ritten en smalle wegen of heeft u een robuuste truck nodig die geschikt is voor constructiewerk en makkelijk uit de voeten moet kunnen op verschillende soorten ondergrond? Dit zijn zaken die van belang zijn voor het maken van een gerichte keuze en medebepalend zijn voor de samenstelling hiervan.

2. Houd rekening met het soort producten dat u gaat vervoeren

Elk soort vervoer is een specialisme. Het is belangrijk om het type truck hierop te laten aansluiten. Zo hebben we bij Volvo meerdere types en uitvoeringen, die de beste keuze zijn voor: volume (licht) vervoer, stukgoed, geconditioneerd (koel/diepvries), vloeistof (onder meer food, chemie, mest en brandstof), droge bulk (mengvoer, melkpoeder en kunststofkorrels) of voor zwaar exceptioneel vervoer.

3. Vergelijk op basis van totale kosten

Vaak wordt de aanschafprijs gezien als een doorslaggevende factor. Maar wist u dat de aanschafprijs maar 15% van de totale kosten zijn in de levensduur van een vrachtwagen? Om de totale kosten inzichtelijk te maken is het goed om ook rekening te houden met de afschrijvingsduur, restwaarde, soort financiering, chauffeurskosten, verzekeringen, brandstofprijs, brandstofverbruik, onderhoudskosten en het jaarkilometrage.

4. Zorg voor een veilige en prettige werk­omgeving voor uw chauffeurs

Uw chauffeurs zijn weliswaar de grootste kostenpost in uw kilometerprijs, maar zij zijn ook uw grootste goed en daarmee een belangrijke schakel voor de kwaliteit van uw dienstverlening. Koester uw chauffeurs en zorg voor een prettige en veilige werk­omgeving. Een tevreden chauffeur die zich prettig voelt, presteert beter. Dit heeft directe invloed op het brandstofverbruik, het aantal schades en het ziekteverzuim.

5. Hou rekening met de wetgeving

De overheid heeft een groot aantal regels waarmee rekening gehouden moet worden. Voor internationaal transport komt de lokale wetgeving daar nog bij: regels die onder andere belangrijk zijn voor de hoogte en zwaarte van de truck. Daarnaast zijn er regels rondom de CO2-uitstoot. Kijk naar hoe ‘groen’ de truck is en of deze goed aansluit op de huidige en de toekomstige wetgeving.

6. Spreekt de dealer uw taal

Het is belangrijk dat uw dealer uw bedrijfsactiviteiten snapt. Dit is niet alleen belangrijk voor de aanschaf van uw truck, maar ook voor het onderhoud ervan. Onze Nijwa-monteurs en andere servicecollega’s hebben diesel in hun bloed. Zij zijn vakkundige specialisten en proberen ervoor te zorgen dat de onderhouds­werkzaamheden uw werk zo min mogelijk in de weg zitten. Zo werken we bij Nijwa met ruime openingstijden en hebben we ruim voldoende werkstraten en professionele monteurs om de reguliere onderhoudsbeurten in te plannen wanneer het ú het beste uitkomt. Ook voor ongepland onderhoud kunt u bij ons terecht. En tot slot staat onze servicedienst bij calamiteiten 24/7 voor u paraat. Met gemiddeld 50.000 onderdelen op voorraad kunnen wij direct voor u aan de slag!

U ziet het, een truck kopen is één, maar om de voor u beste truck te vinden is een ander. Daarbij zijn de bovenstaande zes tips slechts handvatten, die u in de richting van een goede truck kunnen helpen. Om echt tot de beste truck te komen die uw werk rendabel maakt, willen we bij Nijwa persoonlijk met u in gesprek. Het finetunen van de vraag kan dan pas echt beginnen. Wilt u een advies op maat? Mijn collega’s en ik denken graag met u mee.

John Nijzink


John Nijzink
Vertegenwoordiger Volvo Trucks
Nijwa Zwolle
volvo-fh-en-fh16.jpg

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.