Elektrische bedrijfswagens: welke fiscale regelingen zijn voor jou interessant?
Elektrische bedrijfswagens: welke fiscale regelingen zijn voor jou interessant?

Elektrische bedrijfswagens: welke fiscale regelingen zijn voor jou interessant?

Als je een elektrische truck of bedrijfswagen koopt, kom je in aanmerking voor subsidie en belastingvoordeel. Peter Veltink, EV-expert van Nijwa Groep, legt uit welke regelingen interessant zijn.

Regelmatig krijg ik de vraag of je subsidie of belastingvoordeel krijgt als je een elektrische truck of bedrijfswagen koopt. Dat is zeker het geval. Er zijn verschillende regelingen waarmee je profiteert van aantrekkelijk financieel voordeel en subsidies.

Tot 12% belastingvoordeel

Als je als ondernemer investeert in milieuvriendelijke technieken, heb je een belastingvoordeel dat netto kan oplopen tot 12%. Zo maak je aanspraak op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die oploopt tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt boven op de gebruikelijke investeringsaftrek.

Met de Vamil kun je, onder voorwaarden, 75% van de investeringskosten afschrijven. Doordat de fiscale winst verminderd zal worden door het versneld afschrijven hoef je als ondernemer minder belasting te betalen. Voor beide regelingen ontvang je dus geen cash, maar ontvang je een soort ‘korting’ op je te betalen belasting. Deze regeling geldt alleen als het voertuig ‘nieuw’ is. Kijk voor de meest recente en gedetailleerde info over de voorwaarden op de website www.rvo.nl

Trek een bedrag van de winst af

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je ontvangen als je investeert in bedrijfsmiddelen. Daarmee kun je een bedrag van de winst aftrekken. Het minimale bedrag dat je moet investeren is €2401,-, en het maximale investeringsbedrag waarover je een gedeelte mag aftrekken is €328.721 per kalenderjaar. Afhankelijk van de omvang van de investeringen die je doet in het betreffende jaar gaat het om verschillende bedragen. Voor deze regeling hoeft het voertuig niet nieuw te zijn.

5000 euro subsidie voor bedrijfswagens

Bij aanschaf van een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfswagen kun je nu gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Daarmee profiteer je van een subsidie van maximaal 5000 euro voor iedere bedrijfsauto. De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum.

Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvang je bij een voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Onder andere de Renault Master Z.E., Maxus eDeliver 9 en Maxus eDeliver 9 komen voor dit maximale bedrag in aanmerking.

Subsidie op laadpalen

Ook veel gemeenten in Nederland stimuleren elektrisch rijden in woord en gebaar. Zo zijn er steeds meer gemeenten die een gratis laadpaal voor de openbare ruimte ter beschikking stellen, een mooie toevoeging op subsidie en fiscale voordelen. Het is daarom zeker de moeite waard om na te gaan wat jouw gemeente doet!

Meer weten over jouw voordeel? Maak een afspraak. Mijn collega’s en ik helpen je graag om de mogelijkheden in kaart te brengen.


Meer weten over jouw voordeel? Maak een afspraak.

Onze contactpersonen per vestiging
Peter Veltink

Peter Veltink

Verkoop Volvo Trucks
Stuur mij een e-mail

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.