Oegema Transport tekent voor vijf Volvo FL Electric-bakwagens
Oegema Transport tekent voor vijf Volvo FL Electric-bakwagens

Oegema Transport tekent voor vijf Volvo FL Electric-bakwagens

Als één van de voorlopers van duurzaam rijden voegt Oegema Transport nog eens vijf Volvo FL Electric 4x2-bakwagens toe aan het wagenpark. De order volgt op succesvolle ervaringen met de Volvo FL Electric en past in de ambitie van Oegema Transport om het wagenpark verder te verduurzamen. Sibbele Oegema, eigenaar van Oegema Transport, heeft de overeenkomst voor de aanschaf van de Volvo FL Electric bakwagens 11 november 2022 getekend. De trucks worden binnenkort door ons geleverd.

Business-to-consumer distributieactiviteiten

Oegema Transport gaat de trucks inzetten voor business-to-consumer distributieactiviteiten in opdracht van een meubelfabrikant en voor ander distributiewerk in Noord- en Oost-Nederland. “Sinds december 2020 hebben we een Volvo FL Electric bakwagen in onze vloot en de ervaringen met die truck zijn ronduit positief”, zegt Erwin Jacobs, Manager Wagenpark. “De truck is betrouwbaar, draait volwaardig mee in onze dagelijkse logistieke operatie en chauffeurs zijn er heel tevreden over. De truck rijdt rustig en heel soepel. De goede ervaringen met de eerste Volvo FL Electric waren een belangrijke reden om weer voor Volvo-trucks te kiezen.”

Grotere actieradius

De aanschaf van nog eens vijf Volvo FL Electric 4x2-bakwagens past in de duurzame ambities van Oegema Transport. Jacobs: “Wij willen ons ook op dit gebied blijven ontwikkelen en ons wagenpark verduurzamen. We doen dat samen met onze opdrachtgevers die dat ook belangrijk vinden. We merken namelijk dat steeds meer klanten ons vragen naar de mogelijkheden van duurzaam transport.”

Elektrische trucks ontwikkelen zich in hoog tempo, constateert Jacobs. “Groot verschil tussen de eerste generatie Volvo FL Electric en de nieuwste generatie is de actieradius. De truck die we al hebben is van de eerste generatie elektrische trucks en heeft een actieradius van 240 kilometer. De nieuwe generatie heeft een bereik tot 450 kilometer. Daarmee hebben we voldoende actieradius voor een volledige distributieronde. De ontwikkeling van de batterijpakketten gaat heel snel. Onze huidige Volvo FL Electric heeft zes accupakketten van 50 kWh. De nieuwste generatie Volvo FL Electrics heeft zes accupakketten van al 94 kWh elk, zonder dat de truck zwaarder is geworden of dat dat ten koste gaat van het laadvermogen.”

Bekijk de Volvo FL Electric

Onderhoud

Jacobs ziet het als een grote pre dat Volvo elektrische trucks af fabriek met volledige garantie levert. “Zo zijn we verzekerd van een totaaloplossing en de Volvo-kwaliteit die we gewend zijn, inclusief de service van de dealer. Voor alle trucks hebben we een full service onderhoudscontract: Nijwa verzorgt al het onderhoud. Ook bij het specificeren van deze trucks zijn we overigens uitstekend geholpen door Nijwa, met advies over het benodigde accupakket en de technische specificaties.”

Welkom in zero-emissie zones

Met de investering in elektrische trucks bereidt Oegema Transport zich ook voor op de toekomst. “Steden als Groningen, Zwolle, Enschede, Deventer en Apeldoorn hebben vanaf 2025 zero-emissiezones in hun stadscentrum. Dat betekent dat dieseltrucks daar niet meer welkom zijn. Aangezien wij daar dagelijks komen, is het voor ons zaak om daar op tijd een oplossing voor te hebben.”

Opladen met stroom van zonnepanelen

Oegema Transport legt bij zijn vestiging in Dedemsvaart een eigen oplaadpark aan. Daar komen zes oplaadpunten voor elektrische trucks. Ook wordt het aantal zonnepanelen op het dak uitgebreid naar 13.500 stuks. “De stroom die deze zonnepanelen opwekken, wordt opgeslagen in een accu en gebruikt om de elektrische trucks op te laden. Het is dus in alle opzichten een duurzame oplossing.”

De trucks worden eind dit jaar en begin volgend jaar geleverd. Voor de aanschaf van de Volvo FL Electrics neemt Oegema Transport deel in het DKTI-subsidieproject Learning by using. Het project wordt uitgevoerd onder regie van multifuel tankstation Green Planet. Learning by using is in het leven geroepen om bedrijven de kans te geven om samen kennis op te doen over de inzet van zero-emissie vrachtwagens.

Over Oegema Transport

Oegema Transport is als logistiek dienstverlener actief in binnen- en buitenland. Het wagenpark van het bedrijf bestaat uit 300 trucks. Oegema Transport biedt opdrachtgevers een compleet pakket logistieke services, variërend van transport door heel Europa en warehousing tot multimodaal transport wereldwijd. Deze bedrijfsactiviteiten worden ondersteund vanuit eigen vestigingen in Culemborg, Geleen en Tsjechië.

Bekijk al onze elektrische trucks

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.