Ondernemer, topsportvader en docent
Ondernemer, topsportvader en docent

Ondernemer, topsportvader en docent

Iedere werkdag zijn onze klanten, leveranciers en collega’s bezig om een topprestatie te leveren. Maar wat doen zij in hun vrije tijd? Marco van Dijken, eigenaar van Van Dijken Nordic Logistics, reist de wereld over met zoon Sem, een zeer talentvolle BMX’er. “Elke dag beter willen worden, nieuwe dingen zoeken, het uiterste uit jezelf halen. Dat zijn overeenkomsten tussen ondernemen en topsport.”

‘Leuke dingen doen levert energie op’

Hij is gemiddeld 60 uur per week bezig met zijn transportbedrijf. Als vader van een zoon die op hoog niveau aan BMX doet is hij ook nog eens 20 à 35 uur per week op pad. Daarnaast staat hij regelmatig als docent voor de klas. Kortom: de agenda van Marco van Dijken is goedgevuld. “Als je dingen doet die je leuk vindt, dan levert dat energie op.”

Marco van Dijken timmert flink aan de weg met zijn bedrijf Van Dijken Nordic Logistics uit Zuidbroek. “We verzorgen transport van en naar Scandinavische landen. Mijn vader is in 2006 gestart met één vrachtwagen. Inmiddels hebben we zestig trucks en tachtig medewerkers. Met name sinds 2019 zit de groei er flink in. We hebben toen een nieuw bedrijfspand met cross-dock terminal geopend in Zuidbroek en dat heeft het bedrijf een flinke boost gegeven.”

Sem van Dijken BMX

Talentvolle BMX’er

De sportcarrière van zoon Sem (nu 11) laat een vergelijkbare groeicurve zien. Hij is een zeer talentvolle BMX’er. “Toen Sem drie jaar oud was, is hij begonnen met BMX bij de BMX-club in Appingedam. Vanaf zijn vijfde rijdt hij wedstrijden. Dat begon met lokale wedstrijden in de buurt. Daarna ging hij regiowedstrijden rijden en meedoen aan de landelijke competitie. Sinds een paar jaar rijdt hij ook internationale wedstrijden.”

“Soms zitten er te weinig uren in een week, maar dat is een kwestie van goed plannen.”

Samen wereldkampioen met Mathieu van der Poel

Sem heeft al de nodige prijzen gewonnen. Hij is onder andere vier keer achter elkaar Nederlands kampioen geworden in zijn leeftijdsklasse. Het voorlopige hoogtepunt was op 7 augustus 2023. Toen werd Sem in Glasgow wereldkampioen bij de BMX'ers in zijn leeftijdsklasse (10 jaar).

“De dag daarvoor werd Mathieu van der Poel wereldkampioen op de weg en daar waren wij als toeschouwers bij. De dag daarna was Sem aan de beurt. In zijn leeftijdscategorie deden ruim honderd jongens mee. Op de wedstrijddag rij je aantal races waarbij steeds jongens afvallen. Vanaf de kwartfinale had Sem echt het gevoel dat hij kon winnen. Ook vanaf de kant kon je zien dat hij met veel zelfvertrouwen fietste en dat hij veel power had. In de finale reed hij tegen zeven andere jongens. Het werd een spannende wedstrijd waarin Sem op het laatste stuk richting de finish de leiding pakte. Het was echt een fantastisch moment toen Sem als winnaar over de finish kwam.”

Sem en Marco van Dijken

Verenigde Staten

Zulke prestaties zijn het resultaat van veel inzet en arbeid. “Sem traint gemiddeld vier keer per week. Hij rijdt op verschillende banen, vooral in het noorden van het land. Daarnaast rijdt hij zo’n twintig wedstrijden per jaar. Sommige zijn in de buurt, voor anderen gaan we naar het buitenland. Ik probeer bij elke wedstrijd aanwezig te zijn, ook in het buitenland. Daar gaan we als gezin met de camper heen. Dit jaar gaan we onder andere naar Tsjechië, Letland en Italië. Het WK is in Rock Hill in de Verenigde Staten. Zover van huis zijn we nog niet eerder geweest, maar daar gaan we ook heen. Dat kan gelukkig ook: ik weet dat het bedrijf gewoon doordraait. We zijn een familiebedrijf, vormen een hecht team en gaan voor elkaar door het vuur. Ik ga met een gerust hart een paar dagen weg.”

"Natuurlijk kosten de dingen die je doet energie, maar het levert ook heel veel energie op."

Transport en topsport

De overeenkomsten tussen het runnen van een eigen bedrijf en topsport? “Elke dag beter willen worden, nieuwe dingen zoeken, het uiterste uit jezelf halen. Dat zijn voorwaarden om verder te komen. Maar ook: plezier hebben in wat je doet. Ik geef ook les op het Noorderpoort in Groningen. Dan geef ik een paar uur per week het vak transportplanning aan MBO-studenten. Ook hier vind ik het fantastisch om te zien hoe gemotiveerde jongeren bezig zijn om zichzelf te ontwikkelen en beter te worden.”

BMX Sem van Dijken

Het doel: olympisch kampioen worden

De weken van Marco zijn goedgevuld. “Soms zitten er weleens te weinig uren in een week, maar dat is een kwestie van goed plannen. Natuurlijk kosten de dingen die je doet energie, maar het levert ook heel veel energie op. Het rijden naar de trainingen doordeweeks verdelen mijn vrouw Marjolein en ik. Dat is soms best puzzelen, want Marjolein is ook ondernemer met een eigen sportschool. In de weekenden gaan we zoveel mogelijk als gezin op pad.”

“Sem heeft een duidelijk doel: olympisch kampioen worden. Ongeacht of dat lukt, hebben mijn vrouw en ik wel gezegd dat als we later op deze periode terugkijken dat wij moeten kunnen zeggen dat we er alles aan hebben gedaan zodat Sem zijn droom heeft kunnen najagen.”


Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.