Volvo FH op weg naar de 2,5 miljoen kilometer
Volvo FH op weg naar de 2,5 miljoen kilometer

Volvo FH op weg naar de 2,5 miljoen kilometer

“Ik vind het zonde en kapitaalvernietiging om een truck weg te doen terwijl die nog prima mee kan.” Dat zegt Bernard Zandwijk, samen met zijn vrouw Janneke eigenaar van HB Zandwijk vof. De vloot van zeven Volvo-trucks telt twee bijzondere exemplaren: een Volvo FH 4x2-trekker met 2,4 miljoen kilometer op de teller en een Volvo FH 6x2-trekker met 2,3 miljoen kilometer onder de wielen.

Zwaar leven

HB Zandwijk vof uit Ruinen is actief in huiftransport, transport van bouwmaterialen en geconditioneerd transport van levensmiddelen, bloemen en planten. “De 4x2-trekker hebben we in 2005 nieuw gekocht en deze truck heeft bij ons een zwaar leven gehad. Deze truck is jarenlang heel Europa door geweest, van Scandinavië tot Zuid-Europa. Nu zetten we deze truck in waar het nodig is. De Volvo FH 6x2-trekker hebben we in 2013 in gebruik genomen. Dat was toen een jong gebruikte truck met 130.000 kilometer op de teller. Deze truck zetten we nog steeds dag en nacht in voor geconditioneerd transport van groente en fruit.”

“Als ik naar het totaalplaatje kijk, dan kunnen deze trucks prima uit.”

640_2022_HB_Zandwijk_Ruinen-020-web

Jagen en scheuren

Hoe krijg je twee trucks ruim over de twee miljoen kilometer? “We zijn echt zuinig op ons materiaal. Nieuwe chauffeurs leiden we zelf op en instrueren we goed dat ze zuinig met het materiaal om moeten gaan. Het gedrag van de chauffeur is namelijk net zo belangrijk als goed onderhoud. Als je netjes met je materieel omgaat, en niet gaat jagen en scheuren, kan een truck lang meegaan.”

Het belang van preventief onderhoud

“Ook heel belangrijk: preventief onderhoud. Na 900.000 kilometer hebben we de turbo en de koppeling preventief laten vervangen. We dachten dat we daarmee nog eens 900.000 kilometer konden rijden en dat de trucks dan wel zouden zijn afgeschreven, maar inmiddels zijn we dus al ruim over de 2 miljoen kilometer heen en het einde is nog niet in zicht.”

“Daarnaast volgen we de onderhoudsintervallen die Volvo Trucks voorschrijft. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat het onderhoud goed wordt uitgevoerd en dat ze in de werkplaats alvast vooruitkijken naar wat er eventueel aan zit te komen. We zijn al 25 jaar klant bij Nijwa, dus dat zegt alles over hoe tevreden we zijn over de manier waarop Nijwa dit invult. Net als dat ons wagenpark nu volledig uit Volvo-trucks bestaat. In het verleden hadden we ook nog andere merken, maar Volvo-trucks hebben zich echt bewezen qua betrouwbaarheid en kwaliteit.”

640_2022_HB_Zandwijk_Ruinen-009-web

“Het gedrag van de chauffeur is net zo belangrijk als onderhoud.”

Prestige

“'Een oudere truck zal wel duur zijn in onderhoud’, hoor ik vaak. Het tegendeel is waar. Als ik naar het totaalplaatje kijk en alles meeweeg, dus onderhoud, verbruik et cetera, dan kunnen deze trucks prima uit.” 

Hoe lang rijdt Zandwijk nog door met de trucks? “De trucks komen zo makkelijk door de keuring en doen het nog zo goed dat we er nog wel even mee door willen rijden. Eerst gingen we voor de miljoen kilometer, daarna voor de twee miljoen en nu is het voor ons een stukje prestige om ook de 2,5 miljoen kilometer te halen. Als dat lukt, zijn we heel tevreden.”

Bekijk de Volvo FH

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.