3 vragen en antwoorden over de Smart Tacho 2
3 vragen en antwoorden over de Smart Tacho 2

3 vragen en antwoorden over de Smart Tacho 2

Rij je over onze landsgrenzen? Dan veranderen jouw tacho eisen. Vanaf 21 augustus 2023 wordt er gewerkt met de Smart Tacho 2. Wat betekent de komst van deze Smart Tacho voor jouw bedrijf?

Nijwa-Smart-Tacho

1 – Smart Tacho 2: wat is wanneer verplicht?

Rijd je internationaal met jouw trucks? Dan is het belangrijk om je op tijd voor te bereiden op de Smart Tacho 2. Vanaf deze zomer gelden namelijk nieuwe wettelijke regels voor de tachograaf. De komende jaren zijn er een aantal belangrijke data:

  • Vanaf 21 augustus 2023 moeten nieuwe trucks zijn uitgerust met de Smart Tacho 2.
  • Rij je internationaal met jouw huidige trucks? En hebben deze trucks een analoge of digitale tachograaf? Uiterlijk 31 december 2024 moeten deze tachografen zijn vervangen door de Smart Tacho 2.
  • Heb je truck(s) met een Smart Tacho 1? En voer je met deze trucks internationaal transport uit? Dan moet deze uiterlijk 19 augustus 2025 zijn vervangen door de Smart Tacho 2.
  • Vanaf 1 juli 2026 is de Smart Tacho 2 ook verplicht voor alle voertuigen waarvan het toegestane maximumgewicht meer is dan 2.500 kg, zoals bestelwagens.

2 – Wat zijn de voordelen van de Smart Tacho 2?

De Smart Tacho 2 biedt een aantal voordelen. Zo worden grenspassages automatisch geregistreerd. Chauffeurs hoeven dus niet langer te stoppen om de landcode handmatig in te voeren als ze een grensovergang passeren.

Daarnaast is de Smart Tacho 2 gebruiksvriendelijker en werkt deze sneller. Chauffeurs kunnen gegevens over bijvoorbeeld laad- en lostijden zeer snel invoeren. Ook heeft de Smart Tacho 2 een groter geheugen voor bestuurderskaarten en kan deze op afstand worden uitgelezen.

Niet meer onnodig stoppen voor controle

Nog een voordeel: alle instanties in Europa die controles uitvoeren, moeten uiterlijk in augustus 2024 over uitleesapparatuur beschikken. Daarmee kunnen ze slimme tachografen op afstand uitlezen. Dat betekent dat de pakkans voor overtreders omhoog gaat, terwijl chauffeurs die zich aan de regels houden gewoon kunnen doorrijden en niet meer onnodig hoeven te stoppen voor een controle.

3 – Wat betekent de invoering van de Smart Tacho 2?

Ons advies: begin op tijd. Als je de oudere versie van de tachograaf op tijd vervangt voor de Smart Tacho 2, weet je zeker dat jouw trucks internationaal mogen blijven rijden. Heb je daarbij hulp nodig? Wij helpen je graag met advies en een plan van aanpak voor jouw vloot!

Nijwa_Smart_Tacho_79416

Ons advies: begin op tijd met de ombouw naar de Smart Tacho 2

Meer weten of een afspraak maken?

Neem contact met ons op

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.