Subsidies voor elektrische trucks en bedrijfswagens
Subsidies voor elektrische trucks en bedrijfswagens

Subsidies voor elektrische trucks en bedrijfswagens

Subsidies voor elektrische trucks en bedrijfswagens

De roep om schoon transport wordt steeds groter. Naast de komst van milieuzones en zero-emissie zones, waar vervuilende voertuigen worden geweerd, vragen ook verladers steeds vaker om schoon transport. Elektrische trucks en bedrijfswagens zijn hiervoor hét alternatief. Bij de aanschaf van een elektrische truck kom je in aanmerking voor subsidie. Welke regelingen zijn er?

Wat levert de AanZET-subsidie voor elektrische trucks op?

De subsidieregeling Aanschaf Emissieloze Vrachtwagens (AanZET) is in 2022 geïntroduceerd. Bij aanschaf van een elektrische truck kun je aanspraak maken op deze subsidie. De regeling vergoedt een deel van de meerkosten van een elektrische truck ten opzichte van een dieseltruck. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type truck en de omvang van jouw bedrijf. Subsidie aanvragen kan op de website van RVO.

Maximale steun op grond van EU-staatssteunkader

 

40% 
(grote onderneming)

50% 
(middelgrote onderneming)

60%
(kleine onderneming + non-profitinstelling)

Voertuig-categorieSubsidie-percentageMaximaal subsidie-bedragSubsidie-percentageMaximaal subsidie-bedragSubsidie-percentageMaximaal subsidie-bedrag
N212,5%€ 17.80019,0%€ 26.80025,0%€ 35.700
N3 Bakwagen15,0%€ 43.60021,5%€ 63.70028,5%€ 84.000
N3 Trekker20,0%€ 72.70028,5%€ 102.30037,0%€ 131.900

Uit: Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, nr. IENW/BSK-2021/329303, houdende vaststelling van regels voor subsidie ter stimulering van de aanschaf van nieuwe emissieloze vrachtauto's (Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks AanZET).

Subsidie voor elektrische bouwtruck

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwverkeer (SSEB) is een aanschafsubsidie voor bouwmaterieel. Trucks vallen onder voorwaarden onder deze regeling. Je kunt SSEB-subsidie krijgen voor:

  • Betonmixer (carrosseriecode 15)
  • Betonpompvoertuig (carrosseriecode 16)
  • Boorwagen (carrosseriecode 28)
  • Hoogwerker (carrosseriecode 27)
  • Kieptruck (carrosseriecode 10)
  • Kraanwagen (carrosseriecode 26 of aanduiding SF)
  • Voertuig met haakarm (carrosseriecode 9)

Ook voor de SSEB-subsidieregeling geldt dat de hoogte van het bedrag afhankelijk is van het type truck en de omvang van jouw bedrijf. Subsidie aanvragen kan op de website van RVO. De regeling loopt van 9 mei 2022 tot en met 31 december 2026.

Subsidie voor elektrische bedrijfswagens

Ook bij de aanschaf van een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfswagen kun je subsidie krijgen. Daarvoor geldt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Daarmee krijg je tot maximaal 5000 euro subsidie voor iedere bedrijfsauto. Deze subsidieregeling geldt onder andere voor de Renault Master Z.E. en de Maxus eDeliver 3 en Maxus eDeliver 9.

Fiscaal voordeel voor elektrische trucks en bedrijfswagens

Naast de subsidies, maak je ook aanspraak op fiscaal voordeel als je investeert milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA\Vamil loopt het belastingvoordeel op tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

  • Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je voor jouw investering tot 45% van de investeringskosten aftrekken van jouw winst. Hiermee verlaag je de fiscale winst.
  •  Met Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je tot 75% van jouw investering afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt.

Ons aanbod elektrische trucks en bedrijfswagens

Stadsdistributie, transport over langere afstanden of bouwtransport. Voor elke toepassing is een elektrische truck of bedrijfswagen beschikbaar. Met de merken Maxus, Volvo Trucks en Renault Trucks kunnen we voor ieder soort transport het juiste voertuig samenstellen. Ook ondersteunen we je bij alle facetten om elektrisch rijden onderdeel te maken van jouw logistieke operatie, zoals laadinfrastructuur, wagenparkbeheer en financieringen.

Energie-investeringsaftrek voor zuinige trucks

Ook voor niet volledige zero emissie trucks die wel zuinig zijn en daardoor minder CO2 uitstoten, bestaat een subsidieregeling: de Energieinvesteringsaftrek (EIA). Bepaalde cruise controlsystemen, aerodynamische opties en LZV’s vallen onder deze regeling. Ook Turbo Compound komt voor subsidie in aanmerking, omdat het een techniek is waarmee brandstof wordt bespaard en minder CO2 wordt uitgestoten.

Benieuwd naar jouw voordeel?

Subsidies en fiscaal voordeel kan per bedrijf of product anders zijn. Wij kijken graag samen met onze partners met je mee naar jouw mogelijkheden.

Maak een afspraak

Benieuwd naar alle financiële voordelen? Download een compleet overzicht.

Wij hebben een handig overzicht voor u samengesteld met daarin alle financiële voordelen en mogelijkheden.

Download hier een compleet overzicht


Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.