Rijden met een elektrische bedrijfswagen: wat is de ervaring van Tuincentrum de Nieuwstad?
Rijden met een elektrische bedrijfswagen: wat is de ervaring van Tuincentrum de Nieuwstad?

Rijden met een elektrische bedrijfswagen: wat is de ervaring van Tuincentrum de Nieuwstad?

Het groen spat er vanaf als je binnenkomt bij Tuincentrum de Nieuwstad in Elburg. Letterlijk én figuurlijk. Groene producten worden nu ook groen bezorgd met een elektrische bedrijfswagen: de Maxus eDeliver 9. “Als je een groen bedrijf bent, moet je ook duurzaam bezig zijn.”

Wie eens flink de bloemetjes wil buitenzetten, is bij Tuincentrum de Nieuwstad aan het juiste adres. Planten voor binnen en buiten, bestrating, vijvermaterialen, benodigdheden en accessoires voor honden, katten, knaagdieren, vogels en vissen: het is slechts een greep uit het assortiment dat te vinden is in het tuincentrum.

Van perkplantenkwekerij naar tuincentrum

Tuincentrum de Nieuwstad is de afgelopen drie decennia uitgegroeid van een perkplantenkwekerij naar een tuincentrum. “Onze ouders zijn 30 jaar geleden begonnen met een kwekerij”, zegt Martin Klein. Hij is samen met zijn broer Johan nu eigenaar van het tuincentrum. “Sinds 2000 richten we ons op de verkoop aan particulieren. Dat hebben we inmiddels uitgebreid tot een tuincentrum met een verkoopoppervlak van 4.000 m2, waarvan 3.000 m2 overdekt is.”

Nijwa_2023_Tuincentrum_de_Nieuwstad_Elburg-013

Groen ondernemen

Martin en Johan Klein zijn groene ondernemers. “Als je een groen bedrijf bent, moet je ook duurzaam bezig zijn. Dat doen we op allerlei manieren. Regenwater vangen we op in bassins en gebruiken we om planten water te geven. Ook hebben we al een jaar of tien zonnepanelen, waarmee we een groot deel van de stroom die we verbruiken duurzaam opwekken.”

“Afgelopen winter hebben we een groot deel van ons dak gerenoveerd. Naast nieuwe isolatiepanelen hebben we ook het schermdoek vernieuwd. Door de hogere isolatiewaarde verbruiken we minder energie. Volgende stap is dat we de voorgevel gaan voorzien van dubbel glas en voor de toekomst gaan we op zoek naar een alternatief voor gas.”

“Voor onze bezorgservice is elektrisch een uitstekende oplossing.”

Eerste elektrische bus

Ook het bezorgen van planten, graszoden, grind en andere materialen gebeurt nu een stuk duurzamer. Martin: “Onze diesel bestelbus hebben we in januari ingeruild voor een elektrische bedrijfswagen: de Maxus eDeliver 9. Met deze bus bezorgen we bij particulieren thuis. Juist voor dit type werk is elektrisch rijden een uitstekende oplossing. Met de bestelbus rijden we alleen maar korte ritten, vaak komen we nog niet aan de 350 kilometer per week. Het gros van de adressen bevindt zich binnen een straal van 10 kilometer rond ons bedrijf. Als het gaat over elektrisch, is de actieradius een van de eerste dingen waar je aan denkt, maar in de praktijk kunnen we met dit voertuig hetzelfde doen als met de diesel bestelbus die we hiervoor hadden.”

Bekijk de Maxus eDeliver 9 Nijwa_2023_Tuincentrum_de_Nieuwstad_Elburg-011

Opladen van een elektrische bedrijfswagen

De keuze voor een elektrische bedrijfswagen vergt wel meer voorbereiding. “De randvoorwaarden moeten op orde zijn. Je moet bijvoorbeeld van tevoren goed nadenken over het opladen. Samen met Nijwa hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Gelukkig was onze aansluiting zwaar genoeg om bij ons magazijn een laadpaal te kunnen plaatsen.”

“Je moet er even alert op zijn dat je het voertuig op tijd aan de laadpaal doet als die moet worden opgeladen, want opladen kost meer tijd dan de tank van een dieselbus volgooien. Maar ook dat wordt snel genoeg een automatisme als je eenmaal met het voertuig werkt. Over de prestaties van het voertuig zijn we zeer tevreden: de Maxus rijdt zeer prettig. Bij het bezorgen moeten we vaak stoppen en optrekken en de snelle acceleratie van een elektrisch voertuig is daarvoor ideaal.”

De power van de Maxus eDeliver 9 zelf ervaren?

Plan een proefrit

Service van Nijwa

Naast de Maxus heeft Tuincentrum de Nieuwstad ook een Volvo FL-bakwagen in de vloot voor ritten naar de bloemenveiling en leveranciers. “Voor de levering, onderhoud en service van voertuigen werkt Klein samen met Nijwa. “Onze ouders waren ook al klant bij Nijwa Zwolle dus de samenwerking bestaat al lang. Ze leveren een prima product en prima service.”

“Wat Nijwa heel goed kan: op het moment dat je ze acuut nodig hebt worden dingen snel opgepakt en opgelost. We hebben ooit wel eens met onze truck ergens onderweg gestaan met een lege accu. Met een vracht vol bloemen kun je je dat eigenlijk niet permitteren. Ook toen was Nijwa met een servicebus snel ter plekke om ons weer op weg te helpen.”

 

 

Nijwa_2023_Tuincentrum_de_Nieuwstad_Elburg-008

Benieuwd naar de mogelijkheden van elektrische bedrijfswagens?

Neem contact op

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.