Welke subsidie kun je in 2024 krijgen voor een elektrische truck?
Welke subsidie kun je in 2024 krijgen voor een elektrische truck?

Welke subsidie kun je in 2024 krijgen voor een elektrische truck?

Ben je van plan om in 2024 een elektrische truck te kopen? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Welke subsidies zijn er voor zero emissie trucks en wat is er tot nu toe bekend over de voorwaarden? 4 regelingen uitgelicht.

1. Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

Bij aanschaf van een elektrische truck kun je aanspraak maken op de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). De subsidieregeling vergoedt een deel van de meerkosten van een elektrische truck ten opzichte van een dieseltruck. De subsidie bedraagt maximaal € 115.200.  Subsidie aanvragen kan vanaf 26 maart 2024 via de website van RVO. Interesse? Wees er snel bij want in 2022 en 2023 was de beschikbare subsidie snel op. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type truck en de omvang van jouw bedrijf. Om te weten of jouw organisatie groot, middelgroot of klein is, kun je de mkb-toets gebruiken.

Hoeveel AanZET-subsidie kun je krijgen?

 Maximaal subsidiebedrag en percentage per voertuigcategorie en type onderneming in 2024
 


Grote onderneming

 

 
Middelgrote onderneming


Kleine onderneming + non-profitinstelling

Voertuig-categorieSubsidie-percentageMaximaal subsidie-bedragSubsidie-percentageMaximaal subsidie-bedragSubsidie-percentageMaximaal subsidie-bedrag
N2-bakwagenchassis groter dan 4.250 kg6,1%€ 7.50012%€ 14.70014,8%€ 18.000
N3-bakwagenchassis tot en met 18.000 kg10,3%€ 31.10020%€ 60.50028,6%€ 86.600
N3-bakwagenchassis groter dan 18.000 kg11,1%€ 43.90021%€ 83.20029%€115.200
N3-trekker11,1%€ 43.90021%€ 83.20029%€115.200

Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/aanzet

2. Subsidie voor zero emissie bouwtrucks

De Subsidieregeling voor Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) is een aanschafsubsidie voor emissieloos bouwmaterieel. Hoewel deze regeling grotendeels geldt voor bouwmachines, vallen trucks onder voorwaarden ook onder deze regeling. Afhankelijk van de opbouw van de truck - die dus in de bouw ingezet moet worden - is het mogelijk om aanspraak te maken op de SSEB-subsidie. Je kunt SSEB-subsidie krijgen voor:

 • Betonmixer (carrosseriecode 15)
 • Betonpompvoertuig (carrosseriecode 16)
 • Boorwagen (carrosseriecode 28)
 • Hoogwerker (carrosseriecode 27)
 • Kieptruck (carrosseriecode 10)
 • Kraanwagen (carrosseriecode 26 of aanduiding SF)
 • Voertuig met haakarm (carrosseriecode 9)

Ook voor de SSEB-subsidieregeling geldt dat de hoogte van het bedrag afhankelijk is van het type truck en de omvang van jouw bedrijf. SSEB aanvragen kan vanaf dinsdag 5 maart 2024 via de website van RVO. Aanvullend komt er mogelijk opnieuw subsidie beschikbaar voor elektrische hulpfuncties, zoals de elektrische PTO, betonmixer, binnenlader, portaalarmsysteem of kooiaap.

3. Welke financiële regelingen zijn er nog meer?

Naast de AanZET- en SSEB-regelingen, zijn er nog andere interessante regelingen:

De Milieu Investering Aftrek (MIA)

Deze regeling geldt voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (zoals de aanschaf van een elektrische truck) en willen profiteren van een fiscaal voordeel. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek van 45% van het investeringsbedrag. Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag, afhankelijk van hoeveel vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting je betaalt. MIA is over het algemeen het hele jaar door beschikbaar en moet je binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting aanvragen. De MIA kan worden gecombineerd met de AanZET of de SSEB.

Energie Investering Aftrek (EIA)

Is de stap naar zero emissie nog te groot, maar wil je wel investeren in duurzaamheid? Dan kun je gebruikmaken van de Energie Investering Aftrek (EIA). EIA is een regeling voor bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en energiezuinig is. EIA kun je onder andere aanvragen voor Turbo Compound, licht metalen velgen, een bandenspanningssysteem en op de extra as bij een 6x2. Met de EIA kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt de fiscale winst waarover je belasting moet betalen.

4. Subsidie voor laadpalen en laadinfrastructuur

In 2024 is er ook subsidie beschikbaar voor laadpalen en laadinfrastructuur. Er komt een regeling voor publieke laadopties en één voor private laadopties inclusief bekabeling. De laadinfra-subsidie zal maximaal 20% van de kosten bedragen. Subsidie aanvragen kan naar verwachting rond juni 2024. Tot die tijd blijft het mogelijk om voor laadinfra-oplossingen gebruik te maken van de EIA-regeling.

Benieuwd naar jouw voordeel?

Wij kijken graag met je mee naar jouw mogelijkheden. Interesse?

Maak een afspraak

Voorwaarden aanvraag AanZET-subsidie

Voorwaarden aanvraag AanZET-subsidie 

Om in aanmerking te komen voor de AanZET-regeling, gelden in ieder geval de volgende voorwaarden:
Houd er rekening mee dat er uitsluitend één aanvraag van één vrachtwagen, per onderneming, per dag ingediend kan worden. 

 • Op het moment van aanvragen, heb je een nog niet-definitieve opdrachtbevestiging (order) nodig. Hierop moet een ontbindende factor zijn opgenomen.   
 • Wanneer de desbetreffende subsidie wordt verleend, wordt binnen 8 weken minstens 90% van het bedrag uitbetaald.   
 • Je kunt het ontvangen subsidiebedrag vervolgens gebruiken voor de definitieve aanschaf van een nieuwe, emissievrije vrachtauto.
 • De overige 10% subsidie wordt uitbetaald als de truck is geleverd en nadat is vastgesteld dat aan alle voorwaarden is voldaan.   
 • De truck moet binnen 15 maanden geregistreerd zijn op jouw naam en dit moet 4 jaar zo blijven.   
 • Ook bij operational lease kun je AanZET krijgen.   
 • Het betreft een nieuwe elektrische truck. Dit betekent dat de datum van eerste toelating, datum eerste inschrijving in Nederland en datum tenaamstelling, overeenkomen.

Voorwaarden aanvraag SSEB-subsidie

Wilt u een aanvraag indienen voor de SSEB-regeling, zorg dan voor het volgende: 

Een niet-definitieve opdrachtbevestiging (order); 

Indien nodig, een referentieofferte van het desbetreffende voertuig; 

Een ingevulde MKB-toets van de site van het RVO; 

Het juiste e-herkenningsniveau (3). 

 

Wat valt onder de juiste SBI-code? 

Als je SSEB-subsidie wilt aanvragen, moet je zijn ingeschreven in het handelsregister onder een van de volgende SBI-codes: 39, 390, 41, 411, 412, 42, 421, 422, 429, 43, 431, 432, 433, 439, 4941, 50201, 7712, 7732, 7739 of 77399.


Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.