De BPM-vrijstelling voor bestelauto’s verdwijnt: wat zijn de gevolgen?
Rij je met bestelauto's? Let dan goed op. De BPM-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bedrijfsauto kopen, verdwijnt namelijk per 1 januari 2025. Wat betekent dit? 4 vragen en antwoorden.
1. Wat verandert er vanaf 1 januari 2025?
Koop je een nieuwe bedrijfswagen? Dan betaal je als ondernemer nu geen BPM. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit. Dan wordt de ondernemersvrijstelling afgeschaft. Bij aanschaf van een nieuwe bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas, betaal je dan BPM.
2. Hoeveel BPM betaal je vanaf 2025?
Dat is afhankelijk van de bestelauto die je koopt. De hoogte van de belasting wordt straks namelijk bepaald door de CO2-uitstoot van het voertuig. Afhankelijk van het type voertuig en de CO2-uitstoot, betaal je vanaf 2025 zo 13.000 euro méér voor exacte dezelfde bestelbus.
3. Voor welke bedrijfswagens blijft de BPM-vrijstelling gelden?
De overheid wil met het schrappen van de BPM-vrijstelling de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren, zoals de 100% elektrische Renault Master E-Tech en Renault Trafic E-Tech. Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je ook na 2025 geen BPM te betalen.
4. Wat is wijsheid?
Is jouw bestelauto (binnenkort) aan vervanging toe? Tot en met 31 december 2024 kun je gebruikmaken van de BPM-vrijstelling. Met een nieuwe diesel bedrijfswagen kun je tot 1 januari 2028 terecht in zero-emissiezones. Wil je echter investeren in duurzaamheid en/of voertuigen die ook na 1 januari 2028 in zero-emissiezones kunnen komen, dan zijn elektrische bestelbussen een goed alternatief. Wat je ook kiest; bij Nijwa heben wij van zowel diesel- als elektrische voertuigen voldoende voorraad.
Bekijk de voorraadAdvies nodig?
We denken graag met je mee met advies voor jouw specifieke situatie.
Bekijk onze bedrijfswagens