Wanneer moet je investeren in EV? 3 tips
Wanneer moet je investeren in EV? 3 tips

Wanneer moet je investeren in EV? 3 tips

Wat is nou hét moment om te investeren in een elektrisch voertuig? Het is een vraag die wij vaak horen. Het antwoord op die vraag verschilt per bedrijf en hangt af van de specifieke situatie. Drie vragen die je daarbij als leidraad kunt nemen.

1. Wat is jouw werkgebied?

Vervuilende voertuigen zijn de komende jaren op steeds minder plekken welkom. Het aantal steden met milieuzones neemt toe. Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervoersmiddelen die uitlaatgassen uitstoten, zoals dieselvoertuigen, niet of slechts beperkt mogen komen. Dat is de opmaat naar emissievrije stadslogistiek. 

In 2025 kunnen gemeenten namelijk zero-emissie zones invoeren. In deze zones zijn alleen bestelwagens en trucks welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Onder meer Groningen, Assen, Zwolle en Enschede hebben al een zero-emissiezone in hun stad aangekondigd. 

Ben je actief in de stad en sta je voor een vervangingsopgave of wil je je wagenpark uitbreiden? Dan is dit nu al iets om rekening mee te houden. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissie zone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Vanaf 2030 geldt de zero-emissie eis voor alle voertuigen.

renault-master-direct-rijden

2. Welke ontwikkelingen spelen er op jouw werkterrein?

Welk type werk doe je en welke actieradius heb je daarvoor nodig? Dat zijn belangrijke vragen om te beantwoorden. Het goede nieuws is dat het aanbod elektrische bedrijfswagens steeds groter wordt. Naast elektrische bestelbussen en bakwagens van onder meer Volvo Trucks en Renault Trucks, zijn er in de loop van dit jaar ook zware elektrische Volvo-trucks leverbaar. 

Daarmee is er voor ieder soort transport een voertuig beschikbaar: van bestelwagen tot truck, van distributie in de stad tot transport over langere afstanden. Onze merken zijn ook bezig met het ontwikkelen van waterstof gedreven trucks en busjes.

Nijwa-Renault-D-ZE-kruising

3. Wat heb je nodig om elektrische voertuigen te implementeren in jouw dagelijkse operatie?

De switch naar zero emission transport is een belangrijke stap voor ieder bedrijf. Het is méér dan alleen de aanschaf van een voertuig. Neem bijvoorbeeld de tijd om anders te leren plannen, de inzet van deze voertuigen te bepalen en te kijken naar de benodigde laadinfrastructuur.

Vooral bij dit laatste aspect is het zaak om hier op tijd mee te beginnen en te inventariseren wat je in de toekomst nodig denkt te hebben en wat mogelijk is wat betreft elektriciteitsaanbod en -vraag van je wagenpark, gebouw en omgeving. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je straks elektrische bedrijfswagens hebt, maar niet kunt gaan laden op jouw eigen terrein. 

Bekijk ons aanbod elektrische voertuigen

Advies nodig?

De energietransitie vraagt om een partner die je met raad en daad bijstaat. Alle kennis en expertise rond emissievrije mobiliteit hebben we daarom gebundeld in Nijwa Zero, een zusterbedrijf van Nijwa Groep. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Ga naar de site. 

Ga naar Nijwa Zero

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.